15 kuukautta aurinkopaneelien kanssa - kannattiko?

Istun ulkona seinustalla syömässä lounasta syksyisen auringonpaisteen lämmittäessä kasvojani. Katsahdan katolle kuten niin monta kertaa menneen 15 kuukauden aikana aiemminkin ja mietin, kuinka kiitollinen olen siitä, että tuli hankittua aurinkosähköjärjestelmä. 

Moni voisi sanoa, että tottakai olen hankkinut aurinkosähköjärjestelmän, sillä myynhän niitä itse. Huolimatta tästä seikasta, aion nyt kertoa kokemuksiani ja perustella miksi olen kiitollinen, että järjestelmä tuli hankittua. 

Millainen kohde

Kohteena on Etelä-Suomessa sijaitseva kaksikerroksinen omakotitalo, jonka lämmitysmuotona on suora sähkölämmitys pääasiassa lattialämmityksen kautta. Lisäksi rakennuksessa on yläkerrassa ilmalämpöpumppu. Sähköauton latauspisteitä ei ole.

Rakennus on L-kirjainen mallinen, jossa L:n sisäpuolen viisteet ovat suoraan etelään ja länteen. Näille viisteille on asennettu 6,2 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä siten, että noin puolet paneeleista on etelään ja puolet länteen. Kattokulmana noin 20 astetta. 

Paneelien asennus kahteen eri ilmansuuntaan tarkoittaa tuoton kannalta sitä, että järjestelmän maksimaallinen piikkiteho jää näin matalammaksi, kuin jos paneelit olisivat kaikki suoraan etelään, mutta toisaalta teho säilyy korkeammalla suuremman osan päivää. Korkeimmillaan järjestelmä pääsee noin 4,7 kW tehoon, mutta teho on tasaisempi aamusta iltapäivään. 

Yllä olevasta kuviosta näkyy järjestelmän tuotto yhdeltä päivältä toukokuun lopussa, josta näkyy hyvin se, että tehopiikki ei ole korkea, mutta käyrä on tasainen. Pudotus iltapäivällä johtuu naapurin tontilla olevan puun aiheuttamasta varjostumasta. 

Aurinkopaneelien tuotto on yllättänyt

Itselleni suuria yllätyksiä on ollut kaksi. Ensimmäinen on ollut se, kuinka varhain talvella järjestelmä alkaa tuottaa merkittävästi. Toinen puolestaan on ollut pilvisten ja utuisten päivien tuotto. 

Yllä olevasta kuviosta huomataan, että järjestelmä on alkanut runsaslumisesta talvesta huolimatta tuottaa jo maaliskuussa ja, että huhtikuun tuotot ovat lähes toukokuun tasolla. 

Talvikuukausien tuotot ovat siis olleet positiivinen yllätys. Käytännössä lumi ei ole pysynyt paneelien päällä, vaan liukunut siitä hyvin nopeasti pois. Lisäksi niissä kohtia, missä lunta on jäänyt paneelien päälle, on se sulanut nopeasti pois. 

Artikkelia kirjoittaessa, sää on vaihtunut lounasajan auringonpaisteesta syyskuun lopun pilviseen säähän. Silti järjestelmästä tulee kirjoitushetkellä noin 1 kW tehoa, minkä luulisi riittävän ilmalämpöpumpun ja lattialämmityksen yhdistelmään pienellä teholla. Voidaankin siis sanoa, että suuri osa rakennuksen lämmityksestä tapahtuu paneelien tuottaman sähkön avulla maaliskuusta lokakuulle. 

Energialaskun pienentyminen vaikuttanut takaisinmaksuaikaan

Paneelien hankinnalla on ollut suuri vaikutus rakennuksen energialaskuun ja toisaalta asumismukavuuteen. Sähkölaskut ovat kesällä olleet luokkaa 15 euroa. Merkille pantavaa tässä on se, että ilmalämpöpumppu pyöri käytännössä koko kesän tauotta. Aiemmin rakennuksessa oli kesäisin tukahduttavan kuuma. Nykyään aivan ihanan viileä ja parasta on se, että koko jäähdytys pyörii täysin vihreästi. 

Lämminvesivaraajalle teille yksinkertaisimman mahdollisin tuotannonohjauksen, eli laitoimme lämminvesivaraajan pistorasiaan aikakellon, joka avaa virran varaajalle klo 9.30-17.00 väliseksi ajaksi. Tällä tavoin varmistimme, että maksimaalinen osuus lämpimästä käyttövedestä on tuotettu paneelien avulla. Kertaakaan ei ole tarvinnut suihkumukavuudesta tinkiä.

Järjestelmän ensimmäisen 15 kuukauden tuottojen perusteella voidaan sanoa, että takaisinmaksuajaksi järjestelmälle tulee noin 9 vuotta. Tässä ei ole otettu huomioon energian hinnannousua, joka tulee todennäköisesti parantamaan järjestelmän kannattavuutta edelleen. Tässä järjestelmässä käytetty paneelivalmistaja antaa paneeleilleen 30 vuoden tehontuottotakuun ja oman käsitykseni mukaan paneelien elinikä jatkuu vielä parikymmentä vuotta kohtuullisen tuottavina tämänkin jälkeen. Voidaan siis sanoa, että järjestelmä maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Merkittävä lasku hiilijalanjäljessä

Sitran mukaan suomalaisten keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat 10,3 tonnia vuodessa. Reilu kolmannes suomalaisen päästöistä tulee asumisesta. Muut merkittävät päästölähteet ovat liikkuminen, ruoka ja hankinnat. Hyväksi kysymykseksi nouseekin se, kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen pienentää 3 henkisen perheen hiilijalanjälkeä? 

Jos käytetään Sitran lukuja, niin 15 kuukauden aikana 3 henkinen perheemme olisi aikaansaanut ilman paneeleita 38,6 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Aurinkosähköjärjestelmämme seurantajärjestelmän mukaan, järjestelmä on välttänyt aikana, jolloin se on ollut käytössä, 4,5 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Toisin sanoen aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on vähentänyt perheemme päästöjä karkeasti sanottuna 12%. Mielestäni se on paljon. 

Kannattiko hankkia aurinkopaneelit?

Kysymykseen kannattiko järjestelmän hankinta on mielestäni hyvin helppo vastata. Todellakin kannatti. Oikein mitoitettuna aurinkosähköjärjestelmä maksaa itsensä monin verroin takaisin. Itselleni vihreät arvot ovat tärkeitä, joten on todella mielekästä seurata järjestelmän tuottoa ja tietää, että viilennys, iso osa lämmityksestä ja suurin osa lämpimästä käyttövedestä on tuotettu ilman hiilidioksidipäästöjä. 

Toivottavasti oma kokemukseni kannustaa sinua tekemään vihreä päätös ja hankkimaan omaan kohteeseesi aurinkopaneelit, olipa kyseessä sitten pieni tai suuri kohde. 

Paneeleista huippuale

 • Aurinkopaneelipaketti ZNShine 400W
  Normaalihinta
  €4.852,00
  Myyntihinta
  €4.852,00
  Normaalihinta
  €5.940,00
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Longi 430W Musta
  Normaalihinta
  €4.903,00
  Myyntihinta
  €4.903,00
  Normaalihinta
  €5.940,00
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti DualSun Flash 425W Shingle Black
  Normaalihinta
  €4.852,00
  Myyntihinta
  €4.852,00
  Normaalihinta
  €6.449,00
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Aiko 455W
  Normaalihinta
  €5.000,00
  Myyntihinta
  €5.000,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Jinko 430W N-type
  Normaalihinta
  €4.714,00
  Myyntihinta
  €4.714,00
  Normaalihinta
  €5.940,00
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty

Lisätietoja

Tarjouspyynnöt

Tarjouspyynnöt, puhelimitse, sähköpostitse, chatin tai tarjouspyyntölomakkeen kautta.

Esa Ketola

esa.ketola@energio.fi

+358 50 3628787

Vesa Robertsson

vesa.robertsson@energio.fi

+358 40 7231191

Jarno Kautto

jarno.kautto@energio.fi

+358 44 4915107

1 kommentti

 • Harkitsen myös aurinkopaneelien asentamista katolleni. Olen hyvin utelias tietämään, kuinka paljon tämä tuottaisi. Mielenkiintoista nähdä kuvaajat! https://www.ykkossahko.fi/aurinkovoimalat-lappi

  Oiva

Jätä kommentti