Energio toteuttaa energiaratkaisun pilotoinnin Kalajoen Satamaan

Uudenlaisten energiaratkaisuiden toteuttaminen on aina aivan äärimmäisen mielenkiintoista. Voimmekin ilolla tiedottaa, että Energio ja Kalajoen Satama ovat allekirjoittaneet sopimuksen energiaratkaisun pilotoinnista sataman alueelle. 

Kalajoen Satamaan toteutettavassa energiaratkaisussa kohtaa kolme erilaista osa-aluetta, aurinkopaneelit, reservimarkkina-akustot ja rakennuksiin integroitu tuulivoima. Yhdessä nämä kolme muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla saadaan tuotettua lähes 70% sataman sähköenergian tarpeesta ilman, että sähköä menee merkittäviä määriä myyntiin. 

Kalajoen sataman toimitusjohtaja Harri Honkala ja Energion myyntijohtaja Vesa Robertsson iloitsevat allekirjoitetusta sopimuksesta.

“70% omavaraisuus energian osalta on Suomessa todella kova juttu. Etenkin tämän kokoluokan kohteissa” hehkuttaa Energion myyntijohtaja Vesa Robertsson. “Yleensä puhutaan, että vuodenaikavaihteluiden takia saadaan tuotettua 30% max 40% energiasta itse. Siksi onkin äärimmäisen mielenkiintoista toteuttaa hanke, jossa rakennettuun ympäristöön suunnitellun tuulivoiman avulla pystytään nostamaan oman tuotannon osuus näin korkealle.”

Sataman tuuliolot ovat ihanteelliset rakennettuun ympäristöön suunnitellun tuulivoiman pilotointiin. Voimakkaat etelä-lounais tuulet puhaltavat mereltä törmäten sataman rakennuksiin, joiden katon rintamasuunta on juuri tuulta vasten. Tällöin katolle asennettavat tuulivoimalat pääsevät oikeuksiinsa.

Kalajoen Sataman sijainti avomeren välittömässä läheisyydessä tekee siitä täydellisen kohteen tuulivoimaratkaisuiden pilotointiin.

Suomessa tuulee keskimäärin talvella enemmän kuin kesällä. Lisäksi talvella sama tuulennopeus sisältää enemmän energiaa, koska ilma on kylmänä tiheämpää. Samoin puiden lehdet eivät ole jarruttamassa vaan tuuli pääsee puhaltamaan vapaammin. Näin ollen tuulivoimalla tasapainotetaan aurinkopaneelien tuoton painottumista kesään erinomaisesti. Aurinkopaneelit on mitoitettu kattamaan kesän kulutuksesta suuri osa ja tuulivoima loput. 

Reservimarkkina-akustojen avulla saadaan paitsi aurinko- ja tuulivoiman päivän aikainen ylituotanto varastoitua yölle, mutta myös osallistuttua sähkön taajuusreservimarkkinoille ja tehtyä sähkön arbitraasikauppaa, eli ostettua sähköä silloin kun se on halpaa ja käytettyä silloin kun se on kallista.

 

Jätä kommentti