Aiko Neostar - Paras aurinkopaneeli? Haastattelu Jere Kaasinen - Aiko
Aurinkopaneelien valinta voi olla asiaan vihkiytymättömälle melkoinen urakka. Jokainen valmistaja lupaa toinen toistaan parempia ominaisuuksia, joita myyjät sitten hehkuttavat, vaikka tosiasiassa suurin osa aurinkopaneeleista on ominaisuuksiltaan hyvin tasavertaisia.. Aurinkopaneelien tasaisen laadukkaasta rintamasta erottuu kuitenkin yksi valmistaja selkeästi edistyksellisemmällä teknologiallaan. Tämä valmistaja on Aiko.
Väitän, että Aikon aurinkopaneelit ovat parhaat sarjavalmisteiset aurinkopaneelit markkinoilla. Perustellakseni tämän rohkean väitteen haastattelen Aikon Jere Kaasista. Jere toimii Business Development Managerina Aikolla vastaten Suomen ja Tanskan markkinoiden maahantuojista ja asennusyrityksistä alle 10 MWp kohteissa.
Jere kertoo minulle Aikosta, Aikon toiminnasta sekä Aikon aurinkopaneelien poikkeuksellisista ominaisuuksista Joten eikun haastattelun antimiin!
Aiko Solar lyhyesti
-
Aiko on vuonna 2009 perustettu yhtiö joka on listattu Shanghain pörssiin
-
Aikon liikevaihto n noin 3 miljardia euroa
-
Aiko on historiansa alusta asti ollut aurinkopaneelien kennoteknologian edelläkävijä. Yhtiö onkin aloittanut toimintansa valmistamalla kennoja muille aurinkopaneelien valmistajille.
-
Nykyään Aikon liiketoiminta tutkia ja kehittää aurinkoenergia tuotteita nimenomaan kennoteknologian kautta
-
3 vuotta sitten Aiko kehitti all back contact eli ABC-teknologia, jossa kaikki kennon liitokset ovat kennon takana
-
ABC-teknologian myötä Aiko lähti valmistamaan itse paneeleita
-
Nykyisin Aiko valmistaa omien aurinkopaneelien lisäksi aurinkopaneelien kennoja muille valmistajille kuten Jinko, Canadian Solar ja Longi
-
Aiko valmistaa kaikki tuotteensa itse koko prosessin osalta. Toisin sanoen koko tuotantoketju on täysin Aikon omassa hallinnassa
-
Aiko ottaa kestävyyteen, eettisyyteen ja pakkotyöhön liittyvät asiat vakavasti. Esimerkiksi
-
Kestävyys ja pakkotyöasioihin SA8000 sertifikaatti löytyy
-
Aikon toiminnasta on saatavilla runsaasti erilaisia ESG raportteja
-
Aiko on saanut toiminnastaan merkittäviä ESG palkintoja
-
Koko tuotantoketju on alusta loppuun läpinäkyvä
-
1211 myönnettyä patenttia
-
2284 patenttihakemusta
Ensimmäinen aurinkopaneeli kennotason varjostusten optimoinnilla
All Back Contact eli ABC-teknologian kehittämisen myötä Aiko alkoi valmistaa kennojen valmistuksen lisäksi aurinkopaneeleita itse. Käytännössä nähtiin, että nyt oli käsillä sellainen teknologia, joka on merkittävästi muita tarjolla olevia teknologioita edistyneempi Jere kertoo. ABC-teknologialla on monia merkittäviä etuja, joista yksi on kennotason varjostusten optimointi.
Toiminta varjostuksissa on perinteisesti ollut aurinkopaneelien akilleen kantapää, jota on vuosien varrella pyritty ratkaisemaan erilaisilla teknologioilla, joissa aurinkopaneeli on jaettu eri kokoisiin piireihin. Varjostuessaan ohitusdiodit ohittavat piirin ja energiantuotanto putoaa. Tällä saralla Aikon ABC-teknologia on aivan omaa luokkaansa. Tämä selviää erittäin hyvin kun tarkastellaan eri aurinkopaneeli tyyppien piirien määriä:
-
Perinteiset Full Cell aurinkopaneelit on jaettu 3 piiriin
-
Half-cut Perc ja Half-cut TOPCon aurinkopaneelit on jaettu 6 piiriin
-
Shingle Perc aurinkopaneelit on jaettu 10 piiriin
-
Aikon ABC aurinkopaneelit on jaettu 108 piiriin
Toisin sanoen, Aikon aurinkopaneeleissa jokainen paneelin 108:sta kennosta toimii omana itsenäisenä yksikkönään. Eli jos kyseinen kenno varjostuu, ohitetaan se ilman, että muiden aurinkopaneelin kennojen toiminta häiriintyy.
Ero muihin aurinkopaneeleihin on merkittävä. Tämä käy hyvin selväksi alla olevalta videolta, jossa Aikon ABC-kennoinen paneeli laitetaan rinnakkain TOPCon Half-cut kennoisen aurinkopaneelin kanssa. Kun molemmat paneelit altistetaan ns pahimmalle mahdolliselle osa-varjostukselle, eli paneelin keskiviiva peitetään molemmilta puolilta tulevat erot todella selkeästi esille:
-
TOPcon half-cut paneelin jännitteestä on jäljellä noin 1,4%
-
Aikon paneelin jännitteestä on jäljellä 73%
Suomessa, vaikka kohteessa ei olisi varjostuksia on varjostusten optimoinnista etua useissa tilanteissa. Esim:
-
Vaihtelevalla pilvisyydellä
-
Osa paneeleista lumen peitossa
-
Aikaisin aamulla ja myöhään illalla
-
Vähemmän hotspotteja
-
Matalampi paneelin lämpeneminen
-
Lehtipuiden lehtiä tulee paljon katolle
Aikon aurinkopaneeleissa 87% vähemmän mikromurtumia
Kennotason varjostusten optimoinnin ohella, toinen paneelien kestävyys. ABC-teknologiassa kaikki juotokset ja aurinkopaneelin kennoja yhdistävät rakenteet on siirretty kennojen taakse. Tämä pieneltä kuulostava muutos aikaansaa merkittävät aurinkopaneelin kestävyyttä parantavat vaikutukset.
Ensinnäkin kennot yhdistävien Bus Barien materiaali on pystytty vaihtamaan hopea seoksesta kupariksi. Kupari on huomattavasti kestävämpää ja taipuisampaa, jolloin sen kesto paineen, esimerkiksi lumikuorman alla on merkittävästi parempi. Lisäksi kupari on materiaalina huomattavasti ympäristöystävällisempää sen louhinnan vaikutuksilta.
Toiseksi kaikkien liitäntöjen siirtäminen kennon taakse on poistanut aiemmissa teknologioissa (poislukien Shingle-teknologiaan hyödyntävät paneelit, esim DualSun) olleen heikon kohdan, eli kennojen välin. Esimerkiksi vallalla olevassa TOPCon-teknologiassa Bus Barit muodostavat Z-kuvion siirtyessään kennolta toiselle. Tämä Z on tuon rakenteen heikoin kohta, joka on saatu ABC-teknologiassa kokonaan pois.
Kuvassa TOPCon-teknologian Bus Barien kiinnitystä. Kuvasta näkyy selkeästi Bus Barien muodostama Z-muoto, jossa Bus Bar siirtyy kennon päältä seuraavan kennon alle.
“Lukuisten testien perusteella ABC-kennojen kestävyys on noin 300% parempi paineen, esimerkiksi lumikuorman alla kuin TOPCon kennojen kestävyys. Tämä käytännössä tarkoittaa noin 87% vähemmän mikromurtumia, mikä taas tarkoittaa merkittävästi vähemmän hot spotteja.” Jere selventää.
Vähemmän mikromurtumia = Vähemmän hotspotteja
Mitä hotspotit sitten ovat? Ne ovat kirjaimellisesti kuumia pisteitä, joissa energia sen sijaan, että muuttuisi sähköksi, muuttuu lämmöksi kun energia ei pääse virtaamaan paneelissa kunnolla. Tämä laskee tuottoa tai pahimmassa tapauksessa aikaansaa kennon sulamisen tai jopa aurinkopaneelin syttymisen palamaan.
Hotspot voi syntyä mikromurtuman tai jopa paikallisen varjostuksen takia, kun enegia ei pääse virtaamaan kunnolla varjostusta ympäröivältä alueelta. Tämä on toinen vahvasti kennotason varjostusten optimoinnin puolesta puhuva argumentti. Alue, jolle aurinko paistaa, mutta joka ei tuota sähköä on merkittävästi pienempi silloin kun paneeli on jaettu 108 piiriin 6 piirin sijaan.
“Jos verrataan TOPCon kennoja Aikon ABC-kennoihin, niin ero on valtava.” Jere selventää. “TOPCon paneeleissa lämpötilat nousevat jopa 150 asteeseen, kun ABC-paneeleissa vastaavat lämpötilat jäävät alle 100 asteen.”
Matalampi lämpötilakerroin
Sen lisäksi, että Aikon paneelit lämpenevät vähemmän, niiden lämpötilakerroin on myös matalampi. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että jokaisen asteen lämpötilan nousu vaikuttaa paneelin tuottoon vähemmän heikentävästi.
N-tyypin paneeleihin ero on pienempi kuin P-tyypin paneeleihin. Esimerkiksi Aiko Neostar 2S lämpötilakerroin (Pmax) on -0,26%/C kun N-tyypin paneelien kertoimet vaihtelevat -0,29-0,31% välillä. P-tyypin paneeleissa tämä vaihtelee -0,31-0,36% välillä.
Toisin sanoen Aikon paneelin teho putoaa 0,08% per Celsiusaste vähemmän kuin keskimääräinen P-tyypin paneeli. Saattaa kuulostaa pieneltä, mutta kun tarkastellaan tätä sen kautta, että paneelien standardi ilmoitus lämpötila on 25 astetta, mutta jos paneeli on suorassa auringonpaisteessa esimerkiksi 50 astetta, on ero 2% tai 70 astetta on ero 3,6%.
“Puolestaan N-tyypin TOPCon paneeleihin verrattuna ero on keskimäärin 1,4%.” Jere summaa.
Pienissä järjestelmissä tämä ero on marginaalinen, mutta suurissa yritys kokoluokan järjestelmässä se alkaa jo elinkaaren aikana olla merkittävä.
Korkeampi hyötysuhde, suurempi teho pienemmältä alalta
ABC-teknologia omaa myös korkeimman hyötysuhteen sarjavalmisteisten aurinkopaneelien saralla. Vasta julkaistun Aiko Neostar 3 generaation (ei vielä saatavilla Suomessa) hyötysuhde yltää 25 prosenttiin sarjan tehokkaimmalla paneelilla. Tällöin päästään 1762x1134mm paneelilla peräti 500W tehoon. Ero on merkittävä, sillä samankokoiset TOPCon paneelit markkinoilla ovat 420-450W ja niiden hyötysuhde on 21-22,5% ja P-tyypin paneelien tehot 400-435W ja hyötysuhde 19,2-21,8%
Välihuomautuksena: aurinkokennojen valmistuksessa syntyy erilaisen herkkyyden omaavia piikennoja, jotka lajitellaan niin sanotun flashtestin avulla. Tällöin samaan paneeliin saadaan yhtä herkkiä kennoja. Tästä syystä samasta aurinkopaneeli mallista on saatavilla eri tehoisia versioita, esim 440-460W. Keskimäärin kennojen valmistuksessa eniten syntyy keski tehoisia kennoja, jolloin saman mallin keski tehoisia yksilöitä syntyy eniten. Esimerkin paneelissa 450W versiota.
Suomessa myytävien Aiko Neostar 2 sarjan paneelien hyötysuhde liikkuu välillä 22,8-23,3%. Näin ollen se on korkeampi kuin vastaavien TOPCon paneeleiden hyötysuhde. Neostar 2 sarja on myös aavistuksen lyhyempi ollen 1757 mm.
Korkeampi hyötysuhde tarkoittaa käytännössä, että samaan paneelitehoon tarvitaan pienempi määrä aurinkopaneeleja. Tämä on merkittävää katoilla, joissa kohteen energiankulutus on korkea suhteessa aurinkopaneeleille käytettävään katto pinta-alaan.
Korkeampi hyötysuhde tarkoittaa myös matalampaa lämpötilaa paneelissa kun pienempi määrä energiasta konvertoituu lämmöksi ja suurempi osa sähköksi. Ero toki marginaalinen, mutta olemassa.
Aiko Neostar 2S aurinkopaneeleja asennettuna omakotitalon katolle. Neostar sarjasta on on saatavilla täysmusta 2S tai valkoisella taustalevyllä olevat 2P versiot. Suuremmat Stellar ja Comet sarjat puolestaan on tarkoitettu maa-asennuksiin.
Pienempi tehon heikkeneminen ajan myötä
Yllättävän usein kuulee asiakkaiden kysyvän aurinkopaneelien käyttöikää. Vaikka aurinkopaneelien teho heikkenee ajan myötä, ovat nykyiset paneelit lähes “ikuisia”. Tämä käy hyvin ilmi kun tutkitaan Aikon aurinkopaneelien tehon heikkenemistä ajan myötä.
ABC-teknologian kennoilla varustetuissa paneeleissa on materiaalivalintojen, rakenteen ja pienemmän mikromurtumien riskin takia matalampi vuosittainen tehon heikkeneminen verrattuna N-tyypin TOPCon paneeleihin ja merkittävästi pienempi verrattuna P-tyypin paneeleihin joissa LID-ilmiö alkaa pudottaa paneelin tehoa (ilmiö jossa boori ja happi reagoivat keskenään yhdessä valon kanssa).
Siihen, kuinka suuri tämä ero tehon heikkenemisessä on päästään kiinni vertailemalla aurinkopaneelien tehontuottotakuita:
-
P-Tyypin aurinkopaneelien tehontuottotakuu 30 vuoden jälkeen vähintään 83,5%
-
Yleensä takuu P-Tyypin aurinkopaneeleilla 25 vuotta ja 84,7%
-
N–Tyypin TOPCon aurinkopaneelien tehontuottotakuu vähintään 87,4% 30 vuoden jälkeen
-
Yleensä takuu N-Tyypin TOPCon aurinkopaneeleilla 25 vuotta ja 88,9%
-
Aikon ABC-kennoilla varustettujen aurinkopaneeleiden tehontuottotakuu vähintään 88,85% 30 vuoden jälkeen
Toisin sanoen Aikon paneelien teho säilyy 30 vuoden elinkaaren aikana vähintään 1,45-5,35 prosenttiyksikköä korkeampana kuin P- tai N-Tyypin paneelien.
12 % parempi tuotto elinkaaren aikana
Miten kaikki tämä hieno teknologia, kennotason varjostusten optimointi, matalampi tehon heikkeneminen, matalammat lämpötilakertoimet, vähemmän mikromurtumia, korkeampi hyötysuhde yms vaikuttaa käytännössä paneelin tuottoon?
“Varjostumattomissa olosuhteissa tämä tarkoittaa keskimäärin 12% parempaa kokonaistuottoa elinkaaren aikana” kertoo Jere “samoin se tarkoittaa varmemmin toimivaa järjestelmää missä tahansa ääriolosuhteissa, pienempää riskiä järjestelmän vikaantumiselle ja jos kohteessa on yhtään varjostumia, on ero vieläkin suurempi. Selkeästi varjostuvassa kohteessa puhutaan jopa 30% erosta”.
Lasketaan mitä tämä käytännössä tarkoittaa omakotitalossa ja suuressa yritys kohteessa:
Omakotitalo
Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan omakotitalon 20 asteiselle harjakatolle asennetaan 18 kpl aurinkopaneeleja, joiden teho on yhteensä 8,19 kWp. Aurinkopaneelien mallinnettu tuotto on ensimmäisenä vuonna 7,525 kWh.
Tällöin (yksinkertaistetusti laskettuna, eli ei laskettu vuosittaisia tehon heikkenemisiä yms auki vaan laskettu 12%:n kokonaistuotto erolla) varjostumattomissa olosuhteissa elinkaaren aikainen kumulatiivinen ero kokonaistuotossa on:
(30*7525*1,12)-(30*7525)=27090 kWh
Tasaisella jakaumalla tämä tekisi 903 kWh/vuosi
Euroissa esim 14 sentin sähkön hinnalla (7 senttiä sähkö, 5 senttiä siirto, 2 senttiä vero) tämä tekisi 126,42€ vuodessa tai 3 792,60€ 30 vuoden elinkaaren aikana.
Yritys kohde
Yritys kohde, jossa kaksi täyttä kontillista aurinkopaneeleita, eli 1872 aurinkopaneelia on mallinnettu tuotto vuodessa 704 287 kWh.
Tällöin (yksinkertaistetusti laskettuna, eli ei laskettu vuosittaisia tehon heikkenemisiä yms auki vaan laskettu 12%:n kokonaistuottoerolla) varjostumattomissa olosuhteissa elinkaaren aikainen kumulatiivinen ero kokonaistuotossa on:
(30*704287*1,12)-(30*704287)=2535433 kWh
Tasaisella jakaumalla tämä tekisi 84 514 kWh/vuosi
Euroissa esim 10 sentin sähkön hinnalla (4 senttiä sähkö, 4 senttiä siirto, 2 senttiä vero) tämä tekisi 8 451,44€ vuodessa tai 253 543,30€ 30 vuoden elinkaaren aikana.
Onko Aikolle kilpailijoita?
Onko Aiko ja heidän parentoimansa kennotason varjostusten optimointi ainoa aurinkopaneeli maailmassa vastaavilla ominaisuuksilla? Melkein, mutta ei aivan. Käytännössä kilpailijat ovat Sunpower Maxeon, jonka saatavuus Suomessa on hyvin heikko ja hinnat taivaissa sekä tulossa oleva Longi Hi-Mo X10.
Longi X10 kennot ovat itse asiassa Aikon valmistamia. Longi X10 aurinkopaneelia ei myöskään ole näillä näkymin tulossa Suomeen kuin valkoisella taustalevyllä varustettuna. Toisin sanoen mikäli haluat täysmustan aurinkopaneelin kennotason varjostusten optimoinnilla, on Aiko ainoa ja paras valinta.
Tarkoittaako tämä, että P-tyypin tai N-Tyypin TOPCon (tai esim Longi HiMo 6-sarjan paneelit) ovat huonoja valintoja? Ei missään nimessä. Nämä ovat erittäin hyviä valintoja. Aikon aurinkopaneelit puolestaan ovat minun mielestäni yllä olevien perusteluiden takia markkinoiden paras valinta.
Yhteenveto
Aiko Neostar aurinkopaneelit ovat mielestämme markkinoiden parhaat sarjavalmisteiset aurinkopaneelit, joita on Suomesta saatavilla keväällä 2025 seuraavista syistä:
- Kennotason varjostusten optimointi parantaa tuottoa niin varjostuvissa kuin varjostumattomissa olosuhteissa
- Kennon 300% parempi ylhäältä päin tulevan paineen kesto ilman mikromurtumia
- Testien mukaan 87% vähemmän mikromurtumia
- Pienempi hotspottien riski johtuen sekä kennotason varjostusten optimoinnista, että pienemmästä mikromurtumien riskistä
- Hotspottien noin 33% matalampi lämpötila
- Pienempi lämpötilakerroin pudottaa paneelin tehoa kesäkuumalla vähemmän
- Paneeli lämpenee useista syistä vähemmän kuin TOPCon aurinkopaneelit
- Aurinkopaneelin teho putoaa vähemmän ajan myötä kuin kilpailijoilla
- Korkeampi hyötysuhde
- Noin 12% parempi tuotto elinkaaren aikana optimiolosuhteissa
- Vaikeissa olosuhteissa vielä suurempi elinkaaren aikainen tuottoero kilpailijoihin nähden
- Pitkät takuut, 25 vuotta materiaaleille ja 30 vuotta tehontuotolle
- Upea täysmusta ulkoasu kun juotokset on siirretty paneelin taustapuolelle
- ESG asiat kunnossa
- Koko tuotantoketju jäljitettävissä
- Suomalainen yhteyshenkilö
- Voittanut useita kansainvälisiä palkintoja
Ei siis ole ihme, että Aikon aurinkopaneeleilla on tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin tehdas pystyy valmistamaan.