Hybridipaneelit

Sähkö ja lämpö samasta paneelista. 8x energiaa perinteisiin aurinkopaneeleihin verrattuna. Paremman maalämmön mahdollistaja

Pyydä tarjous

Sähkö ja lämpö samasta paneelista

Hybridipaneeleissa eli PVT (Photovoltaic Thermal) paneeleissa yhdistyy aurinkosähkö ja lämpö uniikilla tavalla. Aurinkosähkön tuotannossa aurinkokennot lämpeävät. Kennojen taakse kiinnitetty lämmönvaihdin kerää tämän lämmön talteen jäähdyttäen paneelia samalla. Eristämätön lämmönvaihdin absorboi energiaa myös ulkoilmasta. Näistä syistä hybridipaneelit tuottavat erittäin tehokkaasti matalalämpöistä lämpöenergiaa, joka vertautuu maalämpökaivoista saatavaan lämpöenergiaan.

Yksi hybridipaneeli korvaakin 20-24 metriä maalämpökaivoa. Sen tärkeimmät käyttökohteet ovatkin yhdessä maalämpöjärjestelmien kanssa parantamassa hyötysuhdetta, kohteissa joissa tontille ei voida porata tarpeeksi maalämpökaivoja tai olemassa olevat kaivot jäähtyvät.

Ranskassa valmistettu

Tarjoamamme hybridipaneelit ovat maailman johtavalta hybridipaaneelien valmistajalta DualSunilta. Ne on valmistettu Ranskassa Lyonissa.

DualSun Spring hybridipaneelit yhdistävät samaan paneeliin N-tyypin TOPCon kennoilla varustetut lasi-lasi aurinkosähköpaneelit ja tehokkaan lämmönvaihtimen

Paneeleiden sähköteho on 425W ja lämpöteho niin korkea, että yksi hybridipaneeli tuottaa 7-8x energiaa tavanomaiseen aurinkopaneeliin verrattuna.

Lämmöntarve saturoidaan nopeasti

Koska yksi hybridipaneeli tuottaa yli 2000 kWh lämpöenergiaa vuodessa, saavutetaan tarvittava lämpöenergian määrä yleensä nopeammin kuin sähkön tarve. Usein aurinkosähköjärjestelmästä on esim 1/3 hybridipaneeleja ja loput tavanomaisia aurinkopaneeleja.

Erinomainen kumppani lämpöpumpuille

Lämmitys ja käyttövesi ovat 80% rakennusten energiankulutuksesta

Hybridipaneelien massiivinen teho saadaan parhaiten valjastettua kun ne yhdistetään toimimaan lämpöpumppujen kanssa. Lämmitys ja käyttövesi edustavat jopa 80% rakennusten energiankulutuksesta, jolloin lämpöpumpun hyötysuhteen nostaminen aikaansaa merkittävät säästöt paitsi pumpun energiankulutuksessa sekä energialaskussa. Lisäksi pumpun elinikä paranee merkittävästi sillä sen kompressorien ei tarvitse työskennellä niin suurella teholla. 

Parantaa lämpöpumpun COP:ia merkittävästi


Alla olevasta kaaviosta nähdään hybridipaneelien tekemän nesteen esilämmityksen valtaisa vaikutus lämpöpumpun COP:iin. Danish Technological Instituten tekemän tutkimuksen mukaan 10 asteen nousu nesteen lämpötilassa aikaansaa 36% nousun lämpöpumpun COP:iin ja 20:n asteen nousulla päästään jopa 98%:n lukemiin. 

Milloin hybridipaneelit ovat erinomainen valinta

Uuden maalämpöjärjestelmän kanssa

Jos kohteeseen ollaan hankkimassa uutta maalämpöjärjestelmää, ovat hybridipaneelit erinomainen valinta. Ne nostavat maalämpöpumpun hyötysuhdetta merkittävästi, estävät kaivojen jäähtymisongelmia ja mahdollistavat suuremman energiamäärän nostamisen per kaivometri.

Kaivot korvataan hybridipaneelien tuottamalla energialla, jolloin kaivoja voidaan porata huomattavasti vähemmän säästäen huomattavasti kustannuksissa.

Jos tontti ei riitä maalämpöjärjestelmälle

Tontit ovat kaupunkialueilla pieniä. Tämä tarkoittaa, että maalämpöjärjestelmien mitoitus jää vajaaksi kaivokentän, tehopeiton, energiapeiton tai kaikkien edellä mainittujen osalta.

Hybridipaneelien avulla kaivoja tarvitaan keskimäärin 35% vähemmän, jolloin optimaalisesti mitoitettu maalämpöjärjestelmä mahtuu tontille johon se ei normaalisti mahtuisi.

Jos nykyinen maalämpöjärjestelmä ei toimi optimaalisesti

Maalämpöjärjestelmien toimintaan liittyy monenlaisia ongelmia jolloin järjestelmä ei toimi oikein. Esimerkiksi kaivojen jäähtyminen tai jäätyminen voidaan estää sekä jo jäähtyneet kaivot voidaan elvyttää hybridipaneelien avulla.

Olet uusimassa lämpöpumppua vanhaan järjestelmään

Vanhoissa maalämpöjärjestelmissä mitoitusperiaatteet ovat usein erilaisia tai kohteen energiankulutusprofiili on muuttunut. Kun vanha pumppu tule tiensä päähän, voi olla, että porattu kaivomäärä ei riitä uudelle pumpulle. Hybridipaneelien lisääminen tulee usein merkittävästi halvemmaksi, kuin kaivokentän räätälöiminen uudelle pumpulle.

Lämmöntarve kasvaa

Joskus lämmöntarve kasvaa olemassa olevan järjestelmän mitoitusta suuremmaksi. Tällöin joudutaan usein uusimaan lämpöpumpppu, poraamaan lisää kaivoja tai molemmat. Näissä tilanteissa hybridipaneelien lisääminen tulee useimmissa tilanteissa huomattavasti halvemmaksi.

Lämmönvaihtimena lämpöpumppujen kanssa

Hybridipaneeleja voidaan myös hyödyntää tekemään hybridijärjestelmä kaukolämmön ja lämpöpumppujen kanssa. Tällöin hybridipaneelit toimivat lämmönvaihtimena lämpöpumpuille tarjoten pumppujen peruskuorman ja kaukolämpö tarjoaa tarvittavat tehopiikit.

Milloin hybridipaneelit eivät ole oikea valinta

Hybridipaneelit eivät sovellu kaikkiin kohteisiin. Alla on listattu yleisiä tapauksia, joihin hybridipaneelit eivät sovellu Pohjolan oloissa optimaalisesti. Osa tapauksista on sellaisia, että ne toimivat hyvin alueilla, joissa vuodenaikojen vaihtelu on pienempää, kuten Etelä-Euroopassa. Tämän takia useat näistä tapauksista löytyvät suositeltuina käyttötarkoituksina valmistajien sivuilta. Haluamme, että järjestelmät toimivat optimaalisesti. Tästä syystä emme lähtökohtaisesti tarjoa hybridipaneeleja seuraaviin tarkoituksiin.

Lämpimän käyttöveden tuottamiseen

Vaikka hybridipaneelit tuottavat lämpöä, on niiden lämpötilaprofiili erilainen tavanomaisiin aurinkokeräimiin verrattuna. Lämpötilaprofiili sopii maalämpöpumppujen kanssa, mutta teho suoraan lämpimään käyttöveteen ei ole usein taloudellisesti kannattava.

Pieniin maalämpökohteisiin

Hybridipaneelit eivät useassa tapauksessa ole taloudellisesti kannattava ratkasu pieniin yhden maalämpökaivon maalämpöjärjestelmiin. Tällöin hybridipaneelien vaikutus kaivokentän ja lämpöpumpun kustannuksiin ei ole tarpeeksi paljon laskeva, jotta hybridipaneelien lisäkustannus ei usein ole järkevä.

Kohteet ilman lämpöpumppua

Poislukien matalalämpöiset uima-altaat, kohteet ilman minkäänlaista lämpöpumppua eivät yleensä ole Pohjoisessa kannattavia hybridipaneelien kanssa. Sen sijaan esimerkiksi lämpöpumpun kanssa kumppanimme Pohjois-Ruotsiin toteuttamassa ulkouima-allas kohteessa järjestelmän SCOP on yli 12!

Kohteissa ei nestekiertoa

Kohteissa joissa on esimerkiksi suora sähkölämmitys ilman mitään nestekiertoa ei ole yleensä järkevää investoida hybridipaneeleihin ellei lämmitysjärjestelmää uusita laajasti.

Kohteet joissa lämmölle ei ole sijoituspaikkaa

Luonnollisesti jos kohteessa ei ole lämmölle mitään sijoituspaikkaa kuten maalämpökaivot tai lämpöpumpun peruskuorma eivät hybridipaneelit ole kannattavia.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy tarjous

Vesa Robertsson

vesa.robertsson@energio.fi

+358407231191

Jarno Kautto

jarno.kautto@energio.fi

+358 44 4915107