Voiko kattoremontille saada energiatukea?

Monen teollisuushalllin, toimitilan, koulun, toimiston tai muun rakennuksen katto aiheuttaa ongelmia, vuotaa, on vaikea korjata tai on jo tullut tiensä päähän. Samaan aikaan rakennuksissa on kuuma kesällä, rakennusten energiatehokkuutta pitäisi parantaa ja itsetuotettua sähköäkin olisi kiva saada asentamalla paneelit.

Mitä jos sanon, että kaikkiin näihin voidaan saada ratkaisu, ratkaisu voidaan saada huomattavasti tavanomaista kattoremonttia halvemmalla ja kaiken kukkuraksi oikein tehtynä kokonaisuus saadaan Business Finlandin energiatuen alaiseksi (mikäli kohde täyttää muut energiatuen ehdot). Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. 

Teollisuusrakennuksen tasakatto pinnoitettuna valkoisella CoolRoofilla. Pinnoituksen jälkeen sisällä on ollut huomattavasti viileämpi. 

Energiakattoremontin tarina alkaa LinkedInistä

Tämän kokonaisuuden, jota kutsumme energiakattoremontiksi, tarina alkaa viime kesältä. Istun melkein tuskaisen kuumassa elokuisessa auringon paahteessa taloni terassilla puhumassa asiakaspuheluita. Selailen samalla LinkedIniä ja silmääni pistää mielenkiintoisen oloinen kontakti henkilöstä, joka pyörittää kattojen pinnoitukseen erikoistunutta yritystä. Sopisi hyvin paneelien kanssa mietin ja laitan kontaktipyynnön Top-Pinnoituksen Manulle.

Eipä aikaakaan kun löydämme toisemme puhelimesta käymässä pitkää ja hyvin innostunutta keskustelua uudenlaisesta valoa heijastavasta pinnoitteesta, joka samalla jäähdyttää rakennuksen kattoa, parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, lopettaa katon lämpenemisestä johtuvat ongelmat ja kaiken lisäksi vielä parantaa paneelien tuottoa. 

Loppukesän ja syksyn hurjien kiireiden takia tämän yhteistyön syventäminen hieman jäi. Talven aikana ehdimme palata tähän kokonaisuuteen. Joten saanen esitellä Energion ja Top-Pinnoituksen yhteistyönä syntyneen Energiakattoremontin joka yhdistää mullistavan CoolRoof-pinnoituksen ja aurinkopaneelit. 

Jopa 70 astetta viileämpi katto kesällä

Energiakattoremontin ytimessä on uudenlainen CoolRoof-kattopinnoitus, jolla katolle saadaan 25 vuotta lisää elinikää purkamatta kattoa ja, jossa rakennuksen katto pinnoitetaan heijastamaan pinnoitteen väristä riippuen jopa 85% auringonvalosta takaisin. Heijastavuus merkitsee sitä, että huomattavasti pienempi osa auringon lämpöenergiasta pystyy absorboitumaan kattoon. Tällöin katto lämpeää todella paljon vähemmän. Esimerkiksi:

 • Pinnoittamaton huopakaton lämpötila voi nousta kesällä jopa 90 asteeseen
 • Peltikaton lämpötila usein 60-70 astetta
 • CoolRoof pinnoitettu katto pysyy 20-30 asteessa

Pysyessään viileänä, loppuvat useat katon lämpenemisestä, lämpöliikkeestä ja vesitiiviydestä johtuvat ongelmat:

 • Huopakatoissa huopa ei ala kuplimaan tai kaasuuntumaan
 • Katon saumat pysyvät paikoillaan merkittävästi paremmin eivätkä ala rakoilemaan
 • Huopa ei muutu pehmeäksi
 • Ruostuminen loppuu kun katto saadaan tiiviiksi
 • Se ei lämmitä rakennusta tai sen rakenteita jolloin rakennuksen jäähdytyskustannukset putoavat ja työskentely- tai asumismukavuus paranee.

CoolRoof-pinnoitusta ei pidä sekoittaa tavanomaisiin polyurea-pinnoituksiin. Se on merkittävästi elastisempi sekä UV-suojattu jolloin sitä ei tarvitse maalata. 

Lähtötilanteessa katon kunto oli vähintäänkin välttävä. Normaalisti katto olisi pitänyt uusia kokonaan, mikäli olisi merkinnnyt merkittäviä purkutöitä, välikaton suojaamista remontin ajaksi ja uuden katon asentamista. 

Ongelmakohtien käsittelyn ja pinnoituksen avulla päästiin kuitenkin purkamatta vanhaa kattoa. Kokonaisuus oli huomattavasti nopeampi ja helpompi. Näin ollen mitään asumismukavuutta häiritseviä rakennustelineitä tai muita rakennelmia ei tarvittu. Katto on myös jatkossa huomattavasti helpompi huoltaa. Asukkailta on saatu paljon kiitosta kun asunnoissa on viileää. 

Tehostaa aurinkopaneelien tuottoa

Kaikkien erinomaisten ominaisuuksiensa lisäksi CoolRoof-pinnoituksella on vielä ässä hihassaan. Heijastavuutensa ja katon viileämpänä pysymisen ansiosta se tehostaa aurinkopaneelien tuottoa merkittävästi. Tehostuminen tapahtuu esimerkiksi seuraavasti: 

 • Paneelien ympärillä oleva kattopinta-ala heijastaa auringonsäteilyä paneeleihin monesta suunnasta aivan kuin paneelit olisi asennettu suola-aavikolle tai käytettäisiin peilejä
 • Monesta suunnasta tulevien heijastumien ansiosta voidaan käyttää kaksipuoleisia lasi-lasi rakenteella olevia paneeleja etenkin tasakattokohteissa, joissa paneelin alapuoli jää telineiden rakenteen vuoksi näkyviin. Tutkimusten mukaan taustapuolen heijastukset voivat lisätä paneelien tuottoa jopa 25% ns normaalisti heijastavilla pinnoilla kuten hiekalla.
 • Paneelien alla ja ympärillä oleva katto pysyy viileänä, jolloin myös paneelit pysyvät viileämpinä. Paneelien lämpeäminen on yksi suurimpia järjestelmän tehoa laskevia tekijöitä. 

Käytännössä tätä kautta energiakattoremontille syntyy takaisinmaksuaika toisin kuin tavanomaiselle kattoremontille. 

Kaksipuoleiset aurinkopaneelit ottavat heijastumia katonpinnasta, maasta, pilvistä ja lumesta. CoolRoof-pinnoitus toimii kuin paneelit oli asennettu lumikentälle. 

Yhteenveto

Energiakattoremontissa yhdistettäessä CoolRoof-pinnoitus ja aurinkopaneelit, saadaan katolle 25 vuotta lisää elinikää murto-osalla kattoremontin hinnasta ja samalla tehostetaan aurinkopaneelien tuottoa jopa kolmanneksella heijastumista ja katon viileänä pysymisestä johtuen. Pinnoitus myös vähentää katon lämpenemistä lopettaen lämpenemisestä johtuvat ongelmat. Näin ollen jäähdytyskustannukset laskevat ja sisämukavuus kasvaa. Kun pinnoitus ja paneelit hankitaan samalla kertaa, saadaan kokonaisuus Business Finlandin energiatuen alaiseksi, kunhan energiatuen muut ehdot täyttyvät. 

Pinnoitukset tekee pinnoituksiin erikoistunut ja pitkän kokemuksen omaava Top-Pinnoitus.  Kuvat Top-Pinnoitus. 

Mikäli koet että Energiakattoremontti voisi olla oikea ratkaisu kohteeseesi, ota yhteys

Vesa Robertsson

0407231191

vesa.robertsson@energio.fi

Jätä kommentti