Tuottoa jopa marraskuussa

Jos joku olisi aiemmin laittanut samaan lauseeseen sanat Kaustinen, marraskuu ja aurinkolämpö, niin olisin varmaan nauranut hänet pihalle. Vaan en enää, sillä niin uskomattomia ovat olleet tulokset Kaustisen Evankeliseen Opistoon yhdessä Heliostoragen, KS-Geoenergin ja ST1:n kanssa asentamastamme aurinkolämpökaton toiminnasta. 

Tuo aurinkolämpökatto on maailman ensimmäinen julkisen rakennuksen aurinkolämpökatto. Itse katto, järjestelmään tehty lämmön kausivarasto ja järjestelmän ohjaus on Heliostoragen käsialaan, jonka kanssa yhteistyössä asensimme katon yhteisvoimin. KS-Geoenergi hoiti lämpövaraston poraustyöt ja koko järjestelmän rahoitti ST1. 

Nyt kun tuo katto on tuottanut pari kuukautta energiaa ei voi kuin ihmetellä tuloksia. Esimerkiksi 18.10.2020 katto tuotti 7,5 tuntia 15-27 asteista nestettä ulkolämpötilan ollessa 1.6 astetta. Vielä marraskuun puolivälissäkin tuottoa on saatu yli 7 tunnin ajan monena päivänä. Lämpötilat ovat olleet tällöin vain hieman matalampia 5-22 asteen välillä. Kuvaajista nähdään, kuinka tuotto on ensin tapahtunut rakennuksen itälappeella länsilappeen esilämmittäessä nesteen ja siirtynyt siitä länsilappeelle, jolloin itälape on toiminut esilämmittäjänä.

18.10.2020 tuottokäyrä. Kellonaika ohjausjärjestelmässä oli vielä tällöin väärällä aikavyöhykkeellä, joten kello on käyrällä 3 tuntia edellä. 

10.11.2020 tuottokäyrä.

Tämä energia on sitten osin ajettu rakennuksen maalämpöpumpuille ja osin lämmittämään vielä kylmillään olevaa maahan rakennettua lämmön kausivarastoa eli BTESiä. Maalämpöpumpuille ajettuna tuo energia on toiminut erinomaisena hyötysuhteen parantajana, sillä vanhoista kaivoista on ollut saatavilla vain noin 2:n asteen lämpötiloja. On hieman eriasia lähteä lämmittämään 27 asteista nestettä kohti lämpimän käyttöveden ja lämmitysjärjestelmän vaatimia lämpötiloja kuin lähteä lämmittämään 2 asteista nestettä. 

Tuottoa jopa yöllä. 

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, aurinkolämpökatosta on saatu tuottoja jopa keskellä yötä säkkipimeässä. Tämä on mahdollista, sillä aurinkolämpökaton käyttämä keräinteknologia absorpoi myös ympäristön lämpöä. Hieman lämpimämpinä öinä katosta on saatu yllättävän suuria tehoja kuten tästä 26.10.2020 kuvasta näkyy. Kello 21.16 teho on ollut 3,8 kW ja tuotettu lämpötila ollut 5,4 astetta. Tämä on huomattavasti korkeampi lämpötila kuin maasta saatava 2 astetta.

Ensi kevät ja kesä näyttävät, missä vaiheessa vuotta aurinkolämpökatto alkaa tuottaa niin korkeita lämpötiloja, että siitä voidaan syöttää suoraan lämmitykseen, tuottaa lämmin käyttövesi ilman lämpöpumppuja sekä millaisiin huippulukemiin aurinkolämpökatolla päästään. Oman kokemuksemme mukaan näistä keräimistä saadaan jopa 90 asteen lämpötiloja, joissa lämmön kausivaraston lämpötila saadaan nostettua korkealle. 

Moni on sanonut, että aurinkokeräimet eivät Suomessa kannata, mutta kun katsoo näitä lukuja ja tuloksia voin kirkkain silmin sanoa, että kyllä kannattavat. Etenkin kun ne yhdistetään lämmön kausivarastointiin ja lämpöpumppuihin. Lisäksi aurinkolämpökaton tapauksessa koko katto saadaan tuotettua aurinkokeräimestä ilman erillistä vesikatetta. Ota yhteyttä niin katsotaan millainen ratkaisu sopii sinun kohteeseesi. Näen, että tässä on vihreän energiantuoton tulevaisuus. 

Jätä kommentti