Miksi nyt on paras aika hankkia aurinkopaneelit?

Korot ovat nousseet, rakennusala sakkaa, sähkön hinta on laskenut. Olemme kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että nyt on paras aika hankkia aurinkopaneelit. Kenties parempi kuin koskaan. Perustellaan väitettä.

Paneelit ovat ennätyshalpoja

Suurin yksittäinen syy, miksi paneelihankinta on tällä hetkellä kannattavampi kuin koskaan on se, että paneelien hinnat ovat nyt ennennäkemättömän halpoja. Tämä on useiden syiden summa ja uskomme, että vastaava tilanne ei tule lähivuosina toistumaan. 

Kyseessä on viime vuoden energiakriisin aikaansaama ketjureaktio, jossa kysyntä räjähti käsiin ja tavaroiden saatavuus oli huonoa kun tehtaat eivät pystyneet vastaamaan maailmanlaajuiseen kysyntään ja Venäjän läpi tullut logistiikka oli ymmärrettävistä syistä sekaisin. Tästä syystä tehtaat lisäsivät tuotantoaan valtavasti. Logistiikka Aasiasta Eurooppaan ottaa meritse oman aikansa, jolloin tuo tavaroiden vyöry alkoi näkyä markkinoilla vasta viiveellä.

Samaan aikaan korkotaso lähti nousemaan, markkinoiden epävarmuus kasvamaan ja energiainfrastruktuuriin tehdyt panostukset yhdistettynä kevään tuulisuuteen sekä vesivoimala-altaiden suureen täyttöasteeseen Pohjolassa painoivat pörssisähkön hinnan ennätyksellisesti jopa pakkaselle. Paneelien kysyntä kuluttajien puolelle suorastaan romahti. 

Nyt tukkureilla on Suomessa varastot pullollaan tavaraa. Osa tukkureista hankkii tavaransa Euroopan tukkureilta, jotka painostavat tukkureita tyhjentämään heidän pullottavia varastojaan. Valmistajat puolestaan painostavat Euroopan tukkureita hankkimaan heidän varastojaan tyhjäksi. 

Toisin sanoen nyt käsillä on väliaikainen tilanne, jossa halutaan saada varastot tyhjäksi ja monet paneeleista myydään jopa nahkoineen, jotta varastojen teknologia ei vanhene. Kun tämä varastot on saatu tyhjiksi, palaa hintataso arvioidemme mukaan entiselleen. 

Ovatko varastoissa olevat vanhemman teknologian paneelit sitten huonoja? Eivät missään nimessä! Valmistajat haluavat vain tehdä tilaa tuleville N-Tyypin paneeleille ja nyt varastoissa olevat P-Tyypin paneelit halutaan pois. Lue paneeliteknologioista tarkemmin artikkelistamme. 

Esimerkiksi 22 paneelin järjestelmä HT-SAAE 400W täysmustaa lasi-lasi paneelia on nyt 3254€ halvempi kuin vielä keväällä. En ole koskaan nähnyt lasi-lasi paneelia näin halvalla. 

HT-SAAE 400W täysmustat lasi-lasi paneelit asennettuna omakotitalon katolle.

Sähkö on edelleen kallista

Vaikka enää ei puhuta energiakriisin aikaisista jopa yli 1€/kWh hinnoista, on sähkön hinta ja erityisesti siirtohinta korkealla. 

19.9.2023 esim Fortum Tarkka pörssisähkösopimuksella sähkön hinta on 9,13€ + perusmaksu 4,5€. 

Sähkön siirtohinta muodostaa todella suuren osan kokonaisuudesta, esim Caruna Oy (Pientalo, huonekohtainen sähkölämmitys, pääsulake 3x25 A, sähkön käyttö 18 000 kWh/vuosi 1.6.2023) maksaa siirto 9,01 senttiä/kWh

Toisin sanoen sähkön kokonaishinta on tässä tilanteessa 18,14 senttiä / kWh

Sähkön siirron hinta on kokoajan noussut. Täytyy muistaa, että esimerkiksi sähköautojen latauksen yleistyessä on sähköverkolla miljardiluokan uudistuspaineita, jotka tulevat varmasti nostamaan siirtohintoja myös jatkossa. 

Paneelit ovat kannattavia korkeista koroista huolimatta

Esimerkiksi 20 paneelin järjestelmä Canadian Solar 410W paneeleita tuottaa etelään suunnatulla 30 asteen katolla Varsinais-Suomessa mallinnusohjelman mukaan 7650 kWh vuodessa. Tämän hetken tarjoushinnoilla paketille jää kotitalousvähennyksen jälkeen hintaa 6100€. 

Edellisen kappaleen hintaesimerkillä voimalan vuosittainen säästö (olettaen, että suuri osa menee omaan kulutukseen) on jopa 1 387,71€ 

Jos paneelit hankitaan OP-rahoituksella, jossa on muuten tällä hetkellä kampanjana 6kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa 1.9-30.11 välisenä aikana hankituille järjestelmille, esimerkiksi 6 vuoden maksuajalla tulee kuukausieräksi laskurin mukaan 102€. Näin ollen vuodessa 1224€. 

Toisin sanoen, näillä parametreilla voimala on kassavirtapositiivinen, siihen ei sitoudu omaa pääomaa ja maksut on maksettu 6:ssa vuodessa. Heti kun järjestelmää tarkastellaan hieman pidemmällä aikajänteellä, huomataan, että hankinta muodostuu todella kannattavaksi. Esimerkiksi 10 vuoden kohdalla kumulatiivinen kassavirta on lähes 7900€ voitolla ja 15 vuoden kohdalla ollaan jo melkein 15000€ voitolla. Aika hyvin täysin velkavivulla toteutettulla sijoituksella!

 

Mitä uutisointia korkotasoista on seurannut, niin huippu on saavutettu ja lähivuosina tapahtuva korkojen lasku tulee tekemään hankinnasta vielä tätäkin hetkeä kannattavamman. 

Sähköautojen lataus yleistyy

Sen lisäksi, että paneelit ovat nyt poikkeuksellisen halpoja tuo lisääntyvä sähköautojen kotilataus merkittävästi lisää käyttökohteita aurinkosähkölle. Lataus voidaan yleensä ajoittaa helposti aurinkoisille tunneille, sekä joissakin latureissa on mahdollista määrittää lataus tapahtumaan auringolla. Esimerkiksi Beny-latausasemissa, mikäli latausasema saadaan asennettua samaan sähköpääkeskukseen aurinkopaneelien avulla on mahdollista asentaa niin sanottu Solar Dynamic Load Balancer, joka nimensä mukaisesti asettaa latauksen toimimaan aurinkosähköllä. 

Tehtiimpä säätö kummalla tahansa tavalla voi paneelit hankkiva nauttia ilmaisesti itse tuotetulla sähköllä ajettavista kilometreista. 

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaankin sanoa, että paneelien hankinta on kannattavampaa kuin koskaan johtuen poikkeuksellisesti tavaroiden ylitarjontatilanteesta. Yllä mainittujen syiden lisäksi on myös syytä muistaa, että paneelit nostavat kohteen arvoa, vähentävät kasvihuonepäästöjä ja vähentävät suurten voimalainvestointien tarvetta.

Jätä kommentti