Miksi emme suosittele suuria yli 450W paneeleita omakotitaloille kuin poikkeustapauksissa?
Aina silloin tällöin törmää asiakkaisiin, jotka ajattelevat, että kannattaa hankkia mahdollisimman suuritehoiset aurinkopaneelit. Tälläkin hetkellä Suomen markkinoilla on muutamia malleja yli 500 W, jopa 700W paneeleita. Näitä on meidänkin tarjonnassamme.
Nyt haluan ottaa kantaa siihen, miksi meidän mielestämme näitä paneeleita kannattaa asentaa omakotitaloihin vain poikkeustapauksissa.
ZNShinen 545W asennettuna kolmella kiskolla
Suuri koko aikaansaa potentiaalisia ongelmia
Omakotitaloissa pääsääntöisesti käytettävät aurinkopaneelit ovat tällä hetkellä noin 390-425W teholuokassa. Miksi siis kannattaa lähtökohtaisesti asentaa tämän teholuokan paneeleja kun tehokkaampiakin on tarjolla?
On totta, että paneeleiden tehot ovat nousseet viime vuosina merkittävästi, mutta samalla on myös noussut paneelien koko. Otetaan esimerkiksi Canadian Solar 410W, jonka mitat ovat 1722 x 1134 mm tai myydyin paneelimme DualSun Flash 425W, jonka mitat ovat 1899 x 1096 mm. Jos vertailuksi otetaan Canadian Solar 545W paneeli, ovat paneelin mitat yhtäkkiä 2266 x 1134. Eli suuritehoisempi isoveli on lähes 55 senttiä pidempi kuin pikkuveljensä. 700W paneelit ovat lähes 2,5 metriä pitkiä.
Näin merkittävä pituuden lisäys aikaansaa sen, että mikäli paneeli asennetaan kahdella kiskolla, muodostuu kiskojen välinen jänneväli aivan liian suureksi ollakseen suositeltava Suomen oloihin. Valitettavasti markkinoilla näkee yllättävän paljon asennuksia, joissa suurikokoiset paneelit ovat asennettu kahdelle kiskolla jopa loivalle katolle.
Kahdella kiskolla asennettuna näin suurikokoinen paneeli on hyvin herkkä taipumiselle, jolloin paneelien half-cut kennoteknologia on arkana mikromurtumille ja muille vaurioille.
Suurikokoiset paneelit suosittelemmekin ehdottomasti asentamaan kolmella kiskolla. Tällöin suuri paneeli kestää huomattavasti paremmin lumikuormat. Tällöinkin paneeli on kuitenkin hieman herkempi taipumiselle kuin pienempikokoinen paneeli, sillä paneelin keskiosa on kauempana paneelin kehyksistä. Suurikokoisilla paneeleilla haetaan yleensä pienempää hintaa per kWp. Kolmea kiskoa käytettäessä tämä etu kuitenkin hävitään verrattuna pienempikokoisiin paneeleihin.
Vaikeampia asentaa
Aurinkopaneelien kantaminen katolle tikkaita pitkin on jo valmiiksi aikamoinen urakka asentajille. Paneelien koon kasvaessa kasvaa myös paneelien paino. Esimerkiksi 545W paneelit ovat rakenteeltaan yleensä lasi-lasi paneeleita. Esimerkin Canadian Solarin pienemmän version paino on 21 kiloa kun suurempi 545W versio on lähes 33 kiloa. Koitappa kantaa tällainen lähes 230 cm pitkä ja 113 leveä levy yksin ensin tikkaita pitkin katolle ja pahimmassa tapauksessa esimerkiksi jyrkälle vesisateen liukastamalle peltikatolle. Ei ihme, että asentajat kutsuvat näitä möröiksi!
Milloin suurikokoiset paneelit ovat oikea valinta?
Voisi siis kuvitella, että suurikokoisia paneeleja ei Suomen olosuhteissa kannata käyttää lainkaan. Ne kuitenkin soveltuvat muutamiin käyttötarkoituksiin erinomaisesti.
Autotallien katot
Monesti autotallien katoilla katon mitat ovat sellaiset, että pienempikokoisia paneeleja niihin ei saa kahta riviä. Tällöin suurempikokoinen paneeli on usein oikea valinta. Esimerkiksi jos autotallin lappeen syvyys on 3 metriä. Tällöin myös katon harjalta alaspäin valuva lumikuorma on pienempi. Autotallien katot ovat yleensä myös matalalla, joka kompensoi vaikeutta asentamisessa.
Maa-asennukset
Suurikokoiset paneelit ovat suunniteltu lähtökohtaisesti asennettavaksi maa-telineisiin. Tällöin kWp hinta muodostuu huomattavasti matalammaksi kuin pienemmillä paneeleilla, sillä maatelineen hinta muodostaa suuren osan järjestelmän hinnasta. Paneelit tulevat lähes poikkeuksetta niin jyrkkään kulmaan, että niiden päälle ei pääse merkittäviä lumikuormia kertymään. Maatelineessä paneelin kaksipuoleisuus pääsee myös oikeuksiinsa.
Tasa-kattoasennuksissa itä-länsi telineille
Joissakin tasakattokohteissa voidaan käyttää niin sanottuja itä-länsitelineitä, joissa paneelit ikäänkuin nojaavat toisiaan vasten muodostaen harjakaton. Näiden telineiden rakenne on sellainen, että ne tukevat suurikokoisia paneeleja.
Ei isot paneelit ole jäykkiä lasi-lasipaneeleja, ne ovat elastisia ja kestäviä. Ne ovat myös suunnittelu kahdelle kiskolle ja kestämään saman kuorman neliö kohden kuin postimerkkipaneelit.
Onko teillä mittakuvaa miten kiskot asennetaan esm 500w panelille