Energio Finland Oy ja Arctic Smart Village puitesopimukseen

Kestävää asumista kehittävä Arctic Smart Village Oy ja innovatiivisia energiajärjestelmiä kehittävä ja hyödyntävä Energio Finland Oy solmivat puitesopimuksen energiajärjestelmän suunnittelusta ja toteutuksesta viiteen ensimmäiseen Älykylään. Ensimmäiset kohteet ovat GeoHouse Älykylä® Utajärvellä ja Mynämäen Älykylä®. Muut kohteet tarkentuvat myöhemmin.

Utajärven GeoHouse Älykylän suunnittelun aikana innovoitu energiakokonaisuus loi vahvan pohjan jatkaa yhteistyötä myös tulevien kohteiden osalta. Tavoitteena on hiilineutraali energiaratkaisu, mutta alustavien laskelmien mukaan energiaa syntyy enemmän, kuin Älykylässä tarvitaan. Molemmat osapuolet näkivät, että samaa ratkaisua kannattaa monistaa myös tulevissa kohteissa.

”Otamme ilmasto- ja ympäristöasiat erittäin vakavasti. Kestävän asumisen kehittämiseen puhdas energia ja ennätysalhaiset energiakustannukset sopivat kuin nenä päähän”, kuvailee Arctic Smart Village Oy:n toimitusjohtaja Juri Laurila. ”Energion kanssa tehtävä yhteistyö vie maailmaa askeleen kestävämmäksi, kun asumisen päästöt saadaan nollattua”, hän jatkaa.

Energiajärjestelmä perustuu aurinkoon
“Energiaratkaisut ovat viime vuosina kehittyneet huimaa vauhtia eteenpäin. On huikeaa olla mukana tässä hankkeessa ja sen kautta toteutaa uusia ja innovatiivisia ratkaisuja kokonaisiin asuinyhteisöihin. Uskon, että hanke tulee toimimaan suunnannäyttäjänä tulevaisuuden ekologisessa asumisessa” hehkuttaa Energio Finland Oy:n toimitusjohtaja Vesa Robertsson.

Suurin osa älykylän energiasta tulee auringosta. Ei vain aurinkosähkönä, vaan myös alueen lämmitysratkaisu perustuu aurinkoon. Osa alueen rakennusten katoista rakennetaan vesikatteena toimivasta aurinkokeräinkatosta, jonka kesän aikana tuottama lämpöenergia varastoidaan maahan porattuun lämpövarastoon, josta energia käytetään talvella. Ratkaisu on Holdan kumppanina toimivan Kokkolaisen Heliostoragen käsialaa. “Varastoidaan kesä talvea varten”, kertoo Robertsson.

Loput alueen katoista rakennetaan aurinkosähkökatoista tuottamaan tarvittava sähkö ja tarvittaessa tehdään maa-asenteinen aurinkosähköpuisto.

Puitesopimus pitää sisällään myös vientimarkkinat. Älykylä® – konsepti on herättänyt kiinnostusta muun muassa Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

Lisätiedot:


Juri Laurila, toimitusjohtaja, Arctic Smart Village Oy

+358 40 514 5000, juri.laurila@arctic2020.fi
www.alykyla.fi

 

Vesa Robertsson, toimitusjohtaja, Energio Finland Oy

+358 40 723 1191, vesa.robertsson@energio.fi
www.energio.fi

Jätä kommentti