Aurinkopaneeli - Jopa yli 20% tuotto rahalle

Aurinkoenergian hyödyntäminen on noussut suosituksi tavaksi säästää rahaa ja pienentää hiilijalanjälkeä. Mutta miten kannattavaa on sijoittaa aurinkopaneeleihin taloudellisesta näkökulmasta? Tässä blogipostauksessa käymme läpi, kuinka aurinkopaneelit tuottavat merkittävää taloudellista hyötyä ja miksi ne ovat erinomainen sijoitus kotitalouksille.

Aurinkopaneelit Sijoituksena: Mikä on Tuottoprosentti?

Monet pohtivat aurinkosähköjärjestelmän taloudellista kannattavuutta. Yksi tapa arvioida sitä on tarkastella sijoitetun pääoman tuottoprosenttia (ROI, Return on Investment).

Otetaan esimerkki: 20 paneelin aurinkosähköjärjestelmän hinta, kotitalousvähennys huomioiden, on 6925 €.

Järjestelmän vuosituotto 7725 kWh kuvan katolle sijoitettuna. Sen tuottaman sähkön arvo, on 1238 € kun laskennassa käytetään 2.9 kolmen sähköyhtiön määräaikaisen sopimuksen keskihintaa 8,69 senttiä/kWh ja energiaviraston ilmoittamaa sähkön siirtohintojen keskiarvoa 7,34 senttiä vuodelta 2023 pientalolle missä sähkön käyttö 20 000 kWh/vuosi.

Kun laskemme ROI:n saamme seuraavan tuloksen:

Tuottoprosentti=(12386925)×10017,88%\text{Tuottoprosentti} = \left(\frac{1238 €}{6925 €}\right) \times 100 \approx 17,88\%

Tämä tarkoittaa, että aurinkosähköjärjestelmään sijoittaminen tuottaa lähes 18 % vuodessa alkuperäisestä investoinnista. Sijoituksena aurinkopaneelit ovat siis varsin kannattava valinta. Yleisesti yli 15% tuottoa pidetään sijoitusmarkkinoilla erinomaisena.

Aurinkopaneeleilla yli 20% tuotot mahdollisia

Mikäli yllä olevan esimerkin energian hinta olisi ollut 17,93 senttiä /kWh, olisi järjestelmän tuottoprosentti ollut 20%. Tällainen tilanne olisi ollut alueilla, joissa sähkön siirtohinta on yli 9 senttiä. Tällaisia verkkoyhtiötä Suomessa on useita.

Sähkön siirtohinnat ovat nousseet viime aikoina merkittävästi ja verkkoyhtiöiden mukaan nousupaineita riittää tuleviksi vuosiksi

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Aurinkopaneelien tuotto tarkoittaa sitä, että saat sijoituksestasi takaisin jopa 20% joka vuosi. Tämä on huomattavasti enemmän kuin monien perinteisten sijoitusten tuottoprosentit, kuten esimerkiksi pankkitilin korko tai useiden sijoitusrahastojen tuotot. Lisäksi tämä tuotto on käytännössä verotonta, sillä se näkyy suoraan pienentyneinä sähkölaskuina.

Kun otetaan huomioon myös sähkön siirtohintojen hinnan nousu, josta viimeaikoina taas uutisoitu moneen otteeseen, aurinkosähköjärjestelmän taloudellinen hyöty voi kasvaa entisestään. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä jopa yli 50 vuotta, mikä tarkoittaa, että pitkällä aikavälillä ne maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti.

 

Aurinkopaneeli: Ympäristöystävällinen valinta, joka säästää rahaa

Aurinkopaneelit eivät ole vain taloudellisesti kannattava sijoitus, vaan myös ympäristöystävällinen valinta. Ne vähentävät hiilidioksidipäästöjä ja edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Suomessa käytettävän sähkön hiilijalanjäljellä (tilasto vuodelta 2022), keskimääräinen aurinkopaneeli maksaa paneelin tuotannon ja rahdin hiilijalanjäljen 3,5-4:ssä vuodessa takaisin. 

Samalla vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Jätä kommentti