Asiakashaastattelu - Vuosi aurinkopaneelien kanssa - Kannattiko?

Syön kotona lounasta kun ystäväni Patrick soittaa alkaen selittää innoissaan kuinka hyvin hänelle viime kesänä asennettu aurinkosähköjärjestelmä tuotti eilen (19.2.2023) lumisateesta huolimatta. Totesimme yhteistuumin, että eiköhän tehdä tästä suoraan asiakashaastattelu. 

Asensimme siis viime kesänä Patrickille yhteisvoimin maa-asenteiset aurinkopaneelit siten, että Patrick hoiti itse telineen, perustukset ja paneelien asennuksen, me toimitimme paneelit ja teimme sähkötyöt. 

Järjestelmä

  • 9 kpl ZNShine 545W kaksipuoleisia lasi-lasi half-cut paneeleja
  • Sofar Solar 5.5 invertteri

Onko jokin asia yllättänyt sinut järjestelmän toiminnassa?

Tuotto on yllättänyt positiivisesti. Kesäaikana tuottanut niin kuin arvelinkin, mutta esim syys-lokakuu oli todella hyvä. Syyskuussa järjestelmän tuotanto oli yhteensä 428,44 kWh kun taas verkosta ostettu sähkö oli 383,04 kWh. Paras tuotantopäivä melkein 30 kWh syyskuussa. 

Olin laskeskellut että järjestelmä tuottaisi huhti-syyskuun, mutta talviajan tuotto on lyönyt minut ällikällä. Tänä vuonna (tammi-helmikuun 20:s) tuotto on tullut jo melkein 100 kWh. 

Helmikuu on kokonaisuudessaan ollut uskomattoman hyvä. Paneelit on saanut putsattua helposti, jolloin jopa lumisateisena päivänä on saanut noin 400 W tehoja eli suunnilleen saman verran kuin talon lämmittämiseen käytettävä ilmalämpöpumppu kuluttaa nollakelillä. Uskomattoman hyvin etten sanoisi. 

Paneelien kaksipuolisuus tuntuu toimivan ainakin talvella mukavasti. Esimerkiksi eilen (19.2.2023) ennen lumien putsaamista pelkästään taustapuolelta tuli noin 50W teholla. Eli 10-15% koko järjestelmän eilisestä tuotosta. Aurinkoisina talvipäivinä heijastukset tuntuneet tuottavan jopa 25% tehosta. Tätä toki ollut vaikea osoittaa kotikonstein. 

Helmikuun 19:sta päivän tuotto oli uskomattoman hyvä vaikka sää oli koko päivän lumisateinen. Paneelien puhdistuksen huomaa tuottokäyrässä selkeästi klo 12 ja 15:sta jälkeen. Tätä ennen tuotto on paneelien taustapuolelta heijastuksien aikaansaama, sillä paneelit olivat ennen puhdistusta noin 10 sentin lumikerroksen alla.

Teit telineen itse, oliko tämä millainen projekti?

Telineiden teko oli aikamoinen urakka. Ensin piti miettiä montako paneelia haluan, sitten piti selvittää asennusväli, paneelien mitat, miten kiskot ja kiinnikkeet tulee, miettiä materiaalivalinnat, miten tehdä perustukset, millaiset pohjatyöt pitäisi tehdä. Suunnittelussa piti ottaa todella tarkkaan huomioon, miten telineestä saadaan suora ja tukeva sekä sellainen, että se kestää aikaa. Samoin piti miettiä, miten paneelien takuuehdot saadaan täyttymään. 

Tavaroiden roudaaminen tontille oli kohtuullinen homma vaikka peräkärry löytyykin.

Hain maaporan vuokraamosta jolla porasin niin syvälle kuin meni. Aika rajua hommaa vaikka oli pienin maapora mitä heiltä löytyi. Oli meinaan vehkeessä vääntöä.

Sitten kahteen pekkaan lyötiin piikki reikään, tähän kakkosnelonen ja siitä sitten isolla lekalla junttaus maahan. Lopuksi betonivalu perään. Yhteensä 18 tolppaa lyötiin maahan. Jokainen pitäisi olla suorassa ja rivit suorina. Yläpäät sitten luotilangalla kun betoni oli kuivunut ja käsisirkkelillä oikeaan kulmaan. Kulmaraudoilla oikeaan kulmaan ja isoilla pulteilla koko teline kasaan.

Kiskoille piti tehdä vielä sopivat kiinnityskohdat. Asensin paneelit myös itse

Telineiden tekoon meni iltatöinä kolmisen viikkoa.

Jos markkinoilla olisi ollut toimiva maateline, tekisitkö telineet uudelleen itse vai hankkisitko telineet?

En kyllä lähtisi uudelleen tekemään itse! Oli meinaan sen verran aikaa, vaivaa ja rahaa vievä urakka.

Järjestelmän hankinnan aikaan markkinoilla ei ollut järkeviä ratkaisuja. Selvitin yhdessä teidän avusutuksellanne telineitä, mutta ei löytynyt järkeviä ratkaisuja. Nämä olivat joko liian pieniä tai aivan liian isoja, samoin perustusten teko oli monissa suuri ongelma. Joko olisi pitänyt tehdä suuri betonilaatta tai olla kaivinkone junttaamiseen. Telineet, joissa olisi ollut kaksi riviä paneeleja päällekäin olisivat peittäneet näkymät talolta. 

Yksi teline löytyi, jossa perustukset olivat valmiina harjateräspiikkeinä jotka lyödään ristiin, mutta teline itsessään oli todellinen rimpula ja rahdit olisivat maksaneet saman verran kuin koko teline itse. Lisäksi teline ei soveltunut kuin yhdelle paneelimallille joka ei ollut kaksipuoleinen. 

Eli summa summarum, jos olisi löytynyt maateline esimerkiksi ruuvipaaluperustuksilla, olisin ehdottomasti valinnut sellaisen. 

Olemme muuten juuri julkaisseet tällaisen maatelineen

Oho wau! Pitääkin vinkata parille kaverille, jotka ovat voimalastani kyselleet. 

Lue lisää https://energio.fi/pages/maa-asennus

Maateline plussat ja miinukset

Mitkä sinusta ovat maatelineen plussat ja miinukset verrattuna kattoasenteisiin järjestelmiin?

Plussat

  • Suuntauksen ja kulman saa helposti optimaaliseksi
  • Paneelit on helppo puhdistaa lumesta ja siitepölystä
  • Voidaan käyttää suurepia kaksipuoleisia paneeleja
  • Suuret paneelit helpompi asentaa maahan kuin katolle
  • Tuottaa yllättävän paljon jopa talvikuukausina
  • Paneelien päälle ei pääse kertymään lumikuormaa niin helposti

Miinukset

  • Ei mahdu tai sovi kaikkialle
  • Kaapelien veto vaatii kaivamista
  • Joillain alueilla rakennusvalvonta ei ole niin suopea
  • Ilkivallan riski on suurempi
  • Ulkonäöllisesti kattoasennus on yleensä kauniimpi
  • Kallio, juuret tai kivet voivat vaikeuttaa perustusten asennusta

Miten on, melkein vuosi takana paneelien kanssa, kannattiko?

Kannatti ehdottomasti. Rahallinen hyöty ollut iso etenkin viime kesänä. Yhteiskuntavastuullinen kulma asiassa ollut se, että kantaa oman kortensa kekoon Suomen sähkön omavaraisuuden osalta.

Kysyin myös kiinteistövälittäjältä arvion kohteesta. Alunperin kohde on ollut suorasähkölämmitteinen kohde takalla. Kiinteistönvälittäjä kysyi kahdesta ilmalämpöpumpustani sekä siitä, onko kohteessa aurinkopaneelit. Kerroin, että molemmat löytyy ja avasin vähän kulutus ja tuottolukuja. Välittäjä totesi ykskantaan, että paneelit yhdistettynä ilmalämpöpumppuihin nostavat kohteen vaikeasti myytävästä yhdeksi alueen huippukohteeksi. Ilman näitä olisi lisäksi lähtenyt reilu (huomattavasti paneelien ja ilmalämpöpumppujen hankintakustannusta) suurempi osa kiinteistön arvosta. 

Miten toimin saadakseni oman järjestelmän?

Halutessasi aurinkosähköjärjestelmän, olipa kyseessä kattoasenteinen tai maatelineemme, jätä meille tarjouspyyntö tai ota muilla tavoin yhteyttä. 

3 kommenttia

  • Paneelit on asennettu 2022 eivä ole vielä tuottaneet mitään asennus on vielä kesken savonsähkö ei ole vielä saanut asetajaa joka osaisi kytkeä paneelit asetajia on käynyt ulkomaita myöten mutta sähköä ei tule eikä savonsähkö ei vastaa puhelimeen

    Jorma Sipola +400690202
  • Paneelit on asennettu 2022 eivä ole vielä tuottaneet mitään asennus on vielä kesken savonsähkö ei ole vielä saanut asetajaa joka osaisi kytkeä paneelit asetajia on käynyt ulkomaita myöten mutta sähköä ei tule eikä savonsähkö ei vastaa puhelimeen

    Jorma Sipola +400690202
  • Lisäpaneelien asennus hoitui sovitulla aikataululla hienosti, asentajat olivat mukavia ja ammattitaitoisia. Työn jälki hyvä.

    Pekka Tuomi

Jätä kommentti