Julkisivut tuottamaan energiaa - SolarLab ja Energio yhteistyöhön

Julkisivujen aurinkosähkö potentiaali on aivan valtava. Kuitenkin aurinkosähköjärjestelmän lisääminen julkisivuun ei ole niin yksinkertainen asia kuin helposti ajattelisi. Kiinnitykset ja mitoitukset ovat erilaisia, paloturvallisuuteenkin pitää kiinnittää eri tavalla huomiota. Lisäksi moni ei halua aurinkopaneeleja julkisivuihinsa esteettisistä syistä. Näiden ja monien muiden syiden takia Energio on solminut yhteistyökumppanuuden tanskalaisen räätälöityihin aurinkosähkö julkisivuihin erikoistuneen Solar Labin kanssa. Solar Labilla on 15:sta vuoden kokemus julkisivuihin integroitujen aurinkosähköjärjestelmien suunnittelusta ja näihin tarvittavien komponenttien valmistamisesta. 

Suunnittelun vapaus

Yksi suurimpia aurinkosähkön käyttöä julkisivuissa rajoittanut tekijä on ollut suunnittelua rajoittavat tekijät. Toisin on Solar Labin tuotteiden kanssa. Niissä vallitsee tietyissä rajoissa suunnittelun vapaus. Toisin sanoen, tarjolla on erilaisia väri ja tekstuurivaihtoehtoja, paneelikokoja, kallistusmahdollisuuksia sekä pinnoitteita, joiden avulla julkisivuista saadaan yhtenäisiä ja näyttäviä kokonaisuuksia sekä järjestelmä saadaan istumaan rakennuksen moninaisiin kokoihin ja muotoihin. 

Erilaisten värien ja tekstuurien lisäksi paneeleja voidaan myöskin kallistaa eri suuntiin, kuten on tehty esimerkiksi Solar Labin toteuttamassa 9 arkkitehtuuripalkintoa voittaneessa Kööpenhaminan kansainvälisessä koulussa. Koulun julkisivu muodostuu 12.000:sta eri suuntiin kallistetuista aurinkopaneeleista, joiden teho pinnoituksen jälkeen on 160 Wp/m2. Yhteensä 720 kWp.

Paneelien koossa on valtavasti liikkumavaraa pienimmän paneelikoon ollessa 360x360mm ja suurimman ollessa 3600x2000mm. Ideaali paneelikoko on 1960x1400mm. Lisää liikkumavaraa aikaansaa se, että paneelien koon lisäksi lasin kokoa voidaan muuttaa. Tällä tavoin voidaan aikaansaada mihin tahansa julkisivuun sopiva ratkaisu. Itse järjestelmälle tulee painoa noin 13 kiloa per neliömetri. Varsinainen järjestelmä koostuu kolmesta osasta: lasi ja siihen liitetty aurinkopaneeli, jonka teho on jopa 185 Wp/m2, valtameriluokan alumiinista valmistetut kiinnitysjärjestelmät sekä invertterit.

Hintataso voi yllättää

Itselleni suurin yllätys kokonaisuudessa oli sen hintataso. Voisi ajatella, että räätälöitynä ratkaisuna kokonaisuudesta muodostuu poskettoman kallis. Kuitenkin sen hintataso asettuu julkisivumateriaalien puoliväliin. Hinta riippuu toteutetun julkisivun kompleksisuudesta. Toisin sanoen yksinkertainen julkisivu, jossa on esimerkiksi yhtä paneelikokoa on halvempi kuin monimutkainen jopa kymmeniä paneelikokoja sisältävä julkisivu. Kompleksisin julkisivu on kuulemma ollut eräässä Norjaan toteutetussa rakennuksessa, jossa pelkästään paneelikokoja oli yli 20. Halvimmillaan ollaan noin 330€ luokassa ja kalleimmillaan noin 680€.

Keskimäärin ratkaisun hinta liikkuu tasolla 375 - 475€ per neliö avaimet käteen toimituksella suunniteltuna, asennettuna ja käyttöönotettuna kun puhutaan 1000 m2 julkisivusta, jossa on 30% ei-aktiivisia paneeleja. Tämä tosiaan julkisivumateriaalien hintatasossa keskivaiheilla, kuten oheisesta kaaviosta hyvin selviää. Lisäksi se on ainoa julkisivu materiaali joka maksaa itsensä takaisin niin rahassa kuin sijoitetun hiilidioksidin määrässä. 

Nopea takaisinmaksu niin rahassa kuin hiilidioksidissa

 

Toisin kuin muut julkisivumateriaalit aurinkojulkisivut tuotavat energiaa ja sitä kautta maksavat itsensä takaisin sekä rahassa, että materiaalien, tuotannon ja rahdin aikaan saamien hiilidioksidipäästöjen korvaamisessa. Takaisinmaksuajan määritelmä luonnollisesti vaihtelee sen mukaan, verrataanko kokonaisuuden hintaan, vai marginaalihintaan. Verrattuna muihin julkisivumateriaaleihin, takaisinmaksuaika voi olla jopa negatiivinen, jos ratkaisu on halvempi kuin vaikkapa kivijulkisivu. 

Käytetyn hiilidioksidin takaisinmaksuaika on erittäin matala, kahden ja neljän vuoden väliin. Voidaan siis sanoa, että aurinkojulkisivut ovat erinomainen sijoitus nii rahan, tuotetun energian, kuin säästetyn hiilidioksidin suhteen, sillä julkisivujen elinkaari on vähintään 60-80 vuotta. 

Euroopassa tuotettuja, testattuja ja sertifioituja

Aurinkosähkön puolella valtaosan tuotteista tullessa Kiinasta oli itselleni mieluisa yllätys oppia, että Solar Labin tuotteet ovat pääosin Eurooppalaisia. Ratkaisut tuotetaan Aarhusissa Tanskassa. Lisäksi käytetään esimerkiksi Sveitsiläistä erikoislasia nimeltä Kromatix, jossa lasin pinnoituksen taittama valo saa sen vaihtamaan väriä. Tämä mahdollistaa huomattavan laadunvalvonnan ja mahdollisuuden kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, jotka ovat julkisivuissa käytettävissä rakennusmateriaaleissa huomattavan tärkeitä. Näin on siis voitu varmistua, että esimerkiksi paloturvallisuusasiat ovat Skandinaavisella tasolla. 

Paloturvallisuuden lisäksi järjestelmiä testataan jatkuvasti esimerkiksi DS/EN 1991-1,-3 ja -4 mukaan lumi- ja tuulikuormille. Tuotanto ja tuotteet ovat sertifioituja esimerkiksi seuraavin kansainvälisin standardein IEC EN 61215, IEC EN 61730-1,-2, IEC EN 62716 Ed.1, IEC EN 61701, IEC TS 62804-1 (PID resistance).

Sopii sekä uudiskohteille, että jälkeenpäin asennettuna

Aurinkojulkisivut sopivat sekä uudiskohteille, että asennettavaksi jälkikäteen olemassa oleviin rakennuksiin esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä. Ne voidaan sijoittaa näyttävästi esille tai maskeerata huomaamattomaksi yksityiskohdaksi. Alla olevassa kuvassa on nähtävillä muutamia toteutuksia Hollannista, Kanadasta, Norjasta ja Tanskasta.

Aurinkojulkisivuilla saadaan rakennukset merkittävä askel lähemmäs Net-Zeroa, erilaisia sertifikaatteja kuten DGNB tai LEED ja ennen kaikkea tuottamaan puhdasta energiaa sekä rahallista tuottoa.

Suosituimmat aurinkopaneelipaketit

 • Aurinkopaneelipaketti lasi-lasi
  Normaalihinta
  alkaen €4.300,00
  Myyntihinta
  alkaen €4.300,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Teho
  Normaalihinta
  alkaen €4.700,00
  Myyntihinta
  alkaen €4.700,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Voima
  Normaalihinta
  alkaen €4.800,00
  Myyntihinta
  alkaen €4.800,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Luxus
  Normaalihinta
  alkaen €5.200,00
  Myyntihinta
  alkaen €5.200,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti lasi-lasi + Sähköauton lataus
  Normaalihinta
  alkaen €5.650,00
  Myyntihinta
  alkaen €5.650,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Teho + Sähköauton lataus
  Normaalihinta
  alkaen €6.050,00
  Myyntihinta
  alkaen €6.050,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Voima + Sähköauton lataus
  Normaalihinta
  alkaen €6.150,00
  Myyntihinta
  alkaen €6.150,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty
 • Aurinkopaneelipaketti Luxus + Sähköauton lataus
  Normaalihinta
  alkaen €6.550,00
  Myyntihinta
  alkaen €6.550,00
  Normaalihinta
  Yksikköhinta
  kohti 
  Loppuunmyyty

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Jarno Kautto

jarno.kautto@energio.fi

+358 44 4915107

Vesa Robertsson

vesa.robertsson@energio.fi

+358 40 7231191

Jätä kommentti